Solaet van pastinaken

Solaet van pastinaken

Pastinaak is een typische wintergroente
Vóór de komst van de aardappel was deze zetmeelrijke wortel basisvoedsel voor velen. Het grote voordeel van pastinaak is dat hij de hele winter in de grond kan blijven zonder schade, zodat je zelfs aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar nog verse pastinaak kon bereiden. Als de pastinaak eenmaal bevroren is geweest, smaakt hij zelfs beter.

Een Nederlands recept uit de zestiende eeuw
De originele tekst van het recept, ontleend aan Gheeraert Vorselman, Eenen nyeuwen coock boeck (editie recept I.17, p.109).

Solaet van pastinaken. Neemt pastinaken ende siet se wel, ende ghiet dat water uut; dan neemt versch water ende siet se in dat water weder met lactouwen; dan doet se in een schotel ende doet er op sout, azijn, corianden ende peperpoeder. Men mach se ooc frijten in boter oft oly na dat se eens ghesoden is ende binnen het hert uut ghedaen ende in die bloemen ghewentelt. Salade van pastinaken. Neem pastinaken en kook ze goed, giet het water af. Neem dan vers water en kook ze opnieuw in dat water met sla. Doe ze dan in een schotel, en doe erop zout, azijn, koriander en peperpoeder. Men kan [de pastinaak] ook bakken in boter of olie na dat ze een keer gekookt is, als de kern eruit gehaald is en [de plakjes] door de bloem zijn gehaald.

Moderne bewerking van het recept
Voor 2 tot 3 personen.

Ingrediënten

  • 1 pastinaak
  • 150 gram veldsla
  • Peper & zout uit de molen
  • Witte wijnazijn
  • ½ eetlepel korianderzaadjes, licht geroosterd en grof geplet
  • Bloem
  • Olijfolie

Voorbereiding
Borstel de pastinaak, schrap hem (net als een wortel), was hem nog een keertje, en snijd hem in dunne plakjes. Blancheer deze plakjes drie minuten in gezouten water. Laat ze afkoelen en dep ze droog.
Was de veldsla.

Bereiding
Bestrooi de plakjes pastinaak met zout en haal ze door de bloem. Verhit olie in een koekepan, en bak de plakjes aan weerszijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, en afkoelen.
Maak de veldsla aan met de azijn, zout en peper, en de helft van de geplette korianderzaadjes.

Serveren
Leg sla in een grote, platte schotel en leg daarop de pastinaakplakjes, of verdeel de sla meteen over vier borden. Strooi de rest van de korianderzaadjes over de pastinaakplakjes.

Bron recept: Coquinaria (incl. aanpassingen)